logo-white

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ / ΣΤΑΘΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

PC Parts

Βασική προϋπόθεση για να φτιάξουμε ένα σταθμό εργασίας είναι να έχουμε εντοπίσει τη χρήση για την οποία προορίζεται το μηχάνημά μας καθώς και το χώρο που θα εγκατασταθεί. Στο άρθρο αυτό απευθυνόμαστε σε μια ευρεία γκάμα χρηστών. Τι πρέπει λοιπόν να ξέρουμε για να επιλέξουμε ηλεκτρονικό υπολογιστή; Ποιά είναι τα βασικά μέρη που τον αποτελούν και πως τα επιλέγουμε;

1. Οθόνη
Αρχικά επιλέγουμε την οθόνη. Η ανάλυσή της πχ 720p, FHD, 2K, 4K, 8K, καθώς και ο αριθμός των οθονών που χρειαζόμαστε θα καθορίσουν κατά πολύ τον τύπο της κάρτας γραφικών που θα επιλέξουμε στη συνέχεια.

2. Κουτί
Το κουτί θα φιλοξενήσει τα επιμέρους στοιχεία του τερματικού. Μεγάλη σημασία για την αγορά ενός κουτιού έχει η χωρητικότητα, η οποία καθορίζεται κυρίως από το μέγεθος της μητρικής που θα φιλοξενηθεί (mini, micro, atx, e-atx κλπ). Επίσης σημαντική είναι η εισροή φρέσκου αέρα καθώς και τα φίλτρα σκόνης.

3. Τροφοδοτικό (PSU)
Το τροφοδοτικό πρέπει να πληρεί τις ενεργειακές απαιτήσεις όλων των υπολοίπων στοιχείων που συνθέτουν τον σταθμό εργασίας, δηλ του επεξεργαστή, της μνήμης, της μητρικής, της κάρτας γραφικών, των σκληρών δίσκων.

4. Μητρική – Επεξεργαστής – Ψύκτρα
Η επιλογή μητρικής γίνεται πάντα με γνώμονα τον επεξεργαστή. Για παράδειγμα, ένας επεξεργαστής μπαίνει σε μια συγκεκριμένη υποδοχή (ενδεικτικά οι υποδοχές για INTEL επεξεργαστές μπορεί να είναι τα socket 775, 1366, 1155, 1151, 1150, 1200, 2011, 2066, ενώ για AMD επεξεργαστές τα socket AM2, FM2, AM3, AM3+, AM4, TR40 κλπ). Ανάλογα με τη θερμική απόδοση (TDP) του επεξεργαστή, πρέπει να τον υποστηρίζουμε με την ανάλογη ψύκτρα. Είναι απαραίτητο να τοποθετούμε θερμοαγώγιμη πάστα μεταξύ του επεξεργαστή και της ψύκτρας. Κοιτάμε πάντα τις προδιαγραφές του επεξεργαστή και επιλέγουμε την αντίστοιχη ψύξη. Πολύ επεξεργαστές έρχονται με την δική τους ψύκτρα. Όσο καλύτερη είναι η λύση για να ψύχουμε τον επεξεργαστή, τόσο καλύτερα θα δουλεύει το σύστημα μας.

5. Μνήμη
Η μνήμη που θα εγκαταστήσουμε, εξαρτάται από τον τύπο της μητρικής και το chipset που χρησιμοποιεί για παράδειγμα ddr, ddr2, ddr3, ddr4. Κατά κανόνα όσο περισσότερη μνήμη διαθέτει το σύστημά μας τόσο περισσότερα προγράμματα μπορούμε να έχουμε ανοιχτά ταυτόχρονα.

6. Κάρτα Γραφικών
Η κάρτα γραφικών έχει άμεση σύνδεση με την οθόνη/ες που χρησιμοποιούμε. Για παράδειγα, για να αξιοποιήσουμε την πλήρη ανάλυση της οθόνης πρέπει να την υποστηρίζει η κάρτα γραφικών που επιλέγουμε. Πρέπει να προσέχουμε τις ενεργειακές απαιτήσεις της κάρτας γραφικών, δηλαδή αν το τροφοδοτικό που έχουμε επιλέξει επαρκεί να την τροφοδοτήσει. Επίσης καλό θα ήταν να κοιτάμε και την συνδεσιμότητα VGA, DSP, HDMI κλπ.

7. Αποθηκευτικά μέσα
Ο σκληρός δίσκος καθορίζει κατά πολύ και την συνολική λειτουργία του συστήματος. Οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιούνται περισσότερο για αποθήκευση παρά για την εγκατάσταση και παραμετροποίηση λειτουργικών συστημάτων και προγραμμάτων. Προτιμάται η εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος να γίνεται σε μη μηχανικό σκληρό δίσκο, όπως οι SSD δίσκοι (μονάδες στερεάς κατάστασης), κερδίζοντας έτσι μεγάλες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων. Το αποτέλεσμα είναι η μεγάλη απόκριση του συστήματος (γρήγορη φόρτωση προγραμμάτων και εφαρμογών χωρίς το λεγόμενο «κρέμασμα» ή καθυστέρηση στην εκκίνηση, επανεκκίνηση και κλείσιμο του τερματικού).

8. Περιφερειακά (Πληκτρολόγιο & ποντίκι)
Εδώ μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος ή τη συνδεσιμότητα. Ασύρματα ή ενσύρματα το πληκτρολόγιο και το ποντίκι είναι τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να χειριζόμαστε τον υπολογιστή. Προσέχουμε κατά την επιλογή πρωτίστως την εργονομία και ευκολία στην χρήση.